Home Activiteiten Betoverende Route du Mimosa

Betoverende Route du Mimosa

0
Betoverende Route du Mimosa

De Route du Mimosa is een belevenis vol kleur, geur en prachtig uitzicht op de Méditerranée. Het traject is uitgezet om de mens kennis te laten maken met de kuststreek van de Provence in de winter, terwijl er kan worden genoten van de gele mimosa-struiken. De route start in Bormes-les-Mimosas en voert ons over een lengte van 130 kilometer langs de mooiste dorpen aan de kust. We eindigen midden in de parfumstad Grasse. De mimosa staat van januari tot maart in bloei en dit is dan ook de beste tijd om de route te rijden.

Start: 0 kilometer op de teller

Bormes-les-Mimosas

We trappen meteen goed af bij de start. Bormes-les-Mimosas is verkozen tot de mooiste bloemenstad van Frankrijk. Dit plaatsje uit de 12e eeuw heeft wel meer dan 700 bijzondere plantensoorten. Van januari tot maart is de stad versierd met een lange ‘écharpe bouton-d’or’, oftewel een goud geknopte sjaal. Met maar liefst 90 soorten mimosa is Bormes-les-Mimosas met recht de mimosahoofdstad van de Var.

Volgende stop: 15 kilometer op de teller                         

Rayol-Canadel-sur-Mer

Aan de rand van de Middellandse Zee, gelegen nabij Draguignan, ligt Rayol-Canadel-sur-Mer. De stad bevindt zich in een natuurlijk amfitheater omgeven door de beboste heuvels van de Corniche des Maures. Deze lopen door tot in de azuurblauwe zee. De stad is voor zo’n 80 procent begroeid met een mix van eiken, heide en mimosa. Blijf wel goed op de weg letten, want de verleiding van de prachtige zee is groot.

Volgende stop: 42 kilometer op de teller                           

Sainte-Maxime

Tijd om een stukje te wandelen. We hebben er zo’n 42 kilometer opzitten en in Sainte-Maxime kun je prima de benen strekken. Loop een stukje langs de stranden en boulevards die liggen aan de 11 kilometer lange kustlijn. Even genieten van de oase van rust die deze stad te bieden heeft. De charme van de Provence is hier nog duidelijk te zien. Huizen met oude tegels, karakteristieke dakpannen en typisch Provençaalse makten. We laden even op en gaan door naar onze volgende stop.

Tip: Op vrijdag 3 en zaterdag 4 februari 2018 vindt in Sainte-Maxime het Fête du Mimosa plaats. Een magische gele parade vol muziek en geur.

Volgende stop: 59 kilometer op de teller

Saint-Raphaël

We arriveren in Saint-Raphaël. Een populaire vakantiebestemming in de zomer, maar in de winter net zo aantrekkelijk. In de straatjes van het oude centrum valt er van alles te ontdekken. Ga vooral de uitkijktoren op om een prachtig panorama van de baai te vangen. De kustlijn van Saint-Raphaël is 36 kilometer lang en heeft meer dan 30 verschillende stranden. Sinds de stad over een casino en vele vakantievilla’s beschikt, is het een erg geliefde vakantiebestemming geworden.

Volgende stop: 108 kilometer op de teller

Mandelieu-la-Napoule

We vervolgen onze route langs de kust. Na een paar kilometer rijden we rond de baai Rade d’Agay en worden ondertussen geplaagd met prachtig uitzicht over de Middellandse Zee. Het wegnummer veranderd van D559 naar D6098 en daarmee naderen we Mandelieu-la-Napoule, de bakermat van de mimosa-cultuur. De stad ligt aan de voet van het Massif du Tanneron, het grootste mimosabos van Europa. Fotomomentjes: Château de la Napoule en Massif de l’Estérel, hier komen rode rotsen samen met het helderblauwe water.

Volgende stop: 112 kilometer op de teller

Tanneron

Vanaf Mandelieu-la-Napoule vertrekken we landinwaarts naar Tanneron. Midden in het mimosabos staan 22 hameaux (gehuchten) die samen Tanneron vormen. Langs de kant van de weg bloeit de mimosa volop. Rij even rustig over de kronkelende wegen en draai de ramen open, de auto zal zich vullen met een heerlijke geur. Van december tot maart zit je hier goed. Miljoenen pluizige bloemetjes zijn dan in hun natuurlijke omgeving te bewonderen.

Volgende stop: 115 kilometer op de teller

Pégomas

Wanneer we zijn bijgekomen van de geurexplosie rijden we een paar kilometer door om ons daar weer in een geur- en kleurfeest te storten. We komen aan in Pégomas, hier vieren ze uitbundige feesten ter ere van de mimosa. Op 27 januari wordt hier het Bal du Mimosa gehouden. Een groot feest waarbij de bevolking verkleed over straat gaat en alles om het thema mimosa draait. Neem vooral een kijkje in de Jardin des Mimosas, hier groeien wel elf verschillende soorten.

Laatste stop: 130 kilometer op de teller

Grasse

Na 130 kilometer komen we aan bij onze eindbestemming, de hoofdstad van de parfum. In Grasse komen alle geuren uit Frankrijk samen en worden gebotteld in de prachtigste flesjes. Hier bevindt zich het walhalla voor de parfumindustrie. De stad draagt het label ‘Ville d’Art et d’Histoire’ en dat is te merken. In het centrum en in de verschillende musea voel je de geschiedenis van Grasse. Bezoek vooral het Musée International de la Parfumerie, wandel door de kronkelende straatjes en sluit de dag af met een drankje op het plein. Hier stopt de Route du Mimosa. Het was een onvergetelijke rit.