Home Activiteiten Petit paradis: Lac de Sainte-Croix

Petit paradis: Lac de Sainte-Croix

0
Petit paradis: Lac de Sainte-Croix
Uitzicht op het Lac de Sainte-Croix vanaf het kiezelstrand

Enthousiaste kreten blijven niet uit wanneer het Lac de Sainte-Croix in zicht komt. Dit stuwmeer met prachtig water in blauwgroene tint ligt op de grens van de departementen Alpes-de-Haute-Provence en Var. Een schitterende plek om af te koelen op een warme zomerdag.

Wie het imposante meer voor de eerste keer ziet, zou zich niet kunnen voorstellen dat hier een kleine 50 jaar geleden nog mensen liepen. Oorspronkelijk stond er in de vallei van de Salles het dorp Salles-Sur-Verdon. In 1973 is de dam gebouwd die de rivier Verdon onderbreekt, waardoor de vallei zich vulde met water. Het dorp werd verwoest en zo’n 400 meter verderop weer herbouwd. Een fontein en de klokkentoren van de kerk konden nog gered worden. Deze zijn dan ook weer te vinden in het nieuwe dorp.

Lust voor het oog

Tegenwoordig is het Lac de ultieme vakantiebestemming. Met een lengte van zo’n 10 kilometer en breedte van 3 kilometer, is het Lac de Sainte-Croix het één na grootste stuwmeer van Frankrijk. De rit er naartoe is al een feestje. De slingerende bergwegen leiden je door een groene oase. Zodra het helder blauwe water ook nog in zicht komt, is het plaatje helemaal af. Het kost nogal wat moeite om je ogen op de weg te houden.

Rondom het Lac zijn verschillende stranden te vinden. De een uitgestrekt en druk, de ander kleinschalig en rustig. De truc is om verschillende keren langs te komen om het beste plekje te ontdekken. Natuurlijk kun je ook Franse kentekens volgen naar de vaak wat verstopte parkeerplaatsen. Over zelfgemaakte paadjes sta je met een hink-stap-sprong zo aan het heerlijke water.

Pak de kajak

Een beetje zonnen en zwemmen is natuurlijk een prima bezigheid. Maar vanuit een kajak maak je pas echt kennis met het meer. Er zijn verschillende bedrijven die kajakken en kleine bootjes verhuren. Zorg wel dat je van te voren een reservering maakt voor een boot, zo heb je er in ieder geval eentje naar wens. Je start in het Lac de Sainte-Croix en vaart je weg naar de Gorges du Verdon. Deze kloof heeft de bijnaam ‘De Grand Canyon van Europa’. De uitgesleten rivier heeft een lengte van 25 kilometer en de rotswanden gaan tot wel 700 meter hoog de lucht in. Een zeer passende bijnaam dus. Natuurlijk zijn er genoeg mensen die dit natuurwonder willen aanschouwen. En daar zit voor sommigen het enige minpuntje. Je bent namelijk niet alleen in je kajak. Maar laat dit je zeker niet afschrikken. Je gaat deze mooie plek nergens anders vinden dan in de prachtige Provence.